Naslovna Lifestyle Život Iz WC šolje se čuje klokotanje? Reagujte ODMAH!

Iz WC šolje se čuje klokotanje? Reagujte ODMAH!

1576
0

Svi smo imali bar jedan problem sa zapušenom wc šoljom, lavaboom, kadom ili sudoperom. Kompletni kanalizacioni sistem je kompleskna celina, koja radi besprekorno, ukoliko svi stanari vode računa i ne dozvole da dođe do zagušenja. Zagušenja u cevima uzrokuju problem kao što su klokotanje, koje se čuje iz wc šolje iz sudopere, ili se javlja problem izlivanja vode van oboda wc šolje, što preti da napravi zarazu u objektu u slučaju da se izlije otpadna voda i tragovi fekalija.

  • Šta znači kada se čuje klokotanje iz wc šolje?

Iz tog razloga, ukoliko čujete klokotanje u wc šolji, znači da je u nekim delovima cevi došlo do zagušenja i da voda ne prolazi kao što bi trebalo. Zato je važno da se odradi otpušavanje wc šolje.

Vaš prvi korak bi mogao da bude da probate sami da sprečite klokotanje iz wc šolje, odnosno da probate da uradite otpušavanje wc šolje, uz pomoć sastojaka, koje već imate u kući.

  • Postoji jednostavan način da efikasno problem zagušenja

Ono što prvo možete uradti jeste trik sa domaćim rastvorom od soli, sirćeta i sode bikarbone. Potrebno je da rastvor sipate u wc šolju, sačekate nekoliko sati, a zatim pustite vodu, kako bi videli da li je otpušavanje wc šolje uspelo.

Drugi trik, koji ne zahteva novac jeste trik sa providnom folijom, koju možete oblepiti preko ivica wc šolje, tako da se napravi vakum. Pustite vodu i sačekajte. vakum bi trebalo da odradi svoje i da dođe do otpušenja wc šolje, a samim tim, više se neće čuti klokotanje u wc šolji.

  • Providna folija i rastvor od sastojaka koje imate u kući može biti sjajna prva pomoć

Svi ovi trikovi spadaju u ručno otpušavanje wc šolje, koje može biti uspešno, ukoliko je reč o blažem zagušenju.

  • Ostaje pitanje, šta raditi, kada kućni trikovi i drugi trikovi sa interneta ne pomažu?

Tada se najverovatnije radi o težem zagušenju wc šolje i potrebno je pozvati majstora. Profesionalni servis za odgušenje wc šolje i drugih sanitarija, imaju posebne alate i obučeni su za mašinsko otpušavanje wc šolje.

Savet je da njima prepustite detekciju kvara, kao i samu intervenciju, kako ne biste sami napravili još veći problem. u zavisnosti od prirode zagušenja koriste se mašine za rad pod pritiskom, električne sajle, a nekada je potrebno da se radi i odgušenje čitave vertikale.

  • Da li se isplati zvati vodoinstalatera u pomoć?

Iako je to na prvi pogled skuplja intervencija, ona će vam u budućnosti puno značiti. Nakon odgušenja wc šolje, vodoinstalater će vam dati sve korisne savete, kako da održavate wc šolju i kako da u budućnosti ne dođe do zagušenja.

Ono što bi trebalo da radite jeste da strogo vodite računa o tome da u wc šolju ne bacate ništa osim organskog otpada. Vlažne maramice su najveći neprijatelj wc šolja i odvoda, a to je greška koja se stalno ponavlja. Takođe, komadići vate, različiti higijenski ubrusi, koji u kontaktu sa vodom, dobijaju na volumenu, ne mogu se rastvoriti u vodi.

  • Šta obavezno da uradite pre nego što vodoinstalater dođe?

Kada pozovete vodoinstalaterski servis, sigurno ćete dobiti nekoliko saveta, pre nego što vodoinstalateri doću kod vas. jedan od najvažnijih jeste da obavezno zatvorite glavni ventil za vodu, kako bi sprečili potencijanu poplavu i jš veu havariju. Ukoliko niste znali, glavni ventil se gotovo uvek nalazi na nekom skrovitom mestu. Ukoliko živite u zgradi, glavni ventil je najverovatnije u prizemlju, a za one koji žive u kući, glavni ventil se nalazi u podrumu.Takođe, zatvorite i mali ventil, koji se nalazi u kupatilu, kako ne bi došlo do navale vode. Kod lavaboa i sudopere, ovaj ventil je tik ispod lavaboa. I vaša veš mašina, takođe ima ventil, tačnije dva ventila i ručicu, pa bi trebalo da ih zatvorite u smeru kazaljke na satu. Važno je da sprečite katastrofu, pre nego što vodoinstalateri stignu. U najvećem broju slučajeva sve bude u redu i vodoinstalateri za svega nekoliko sati reše problem, u zavisnosti koliko je zagušenje nastalo. Ipak, trebalo bi da uvek budete oprezni i da ne zanemarujete simptome kao što su klokotanje vode iz wc šolje, podizanje nivoa vode, koji je nekada vei od oboda wc šolje, pa se ta voda zajedno sa fekalijama može izliti i napraviti problem.

  • Zašto kućni recepti ponekad nisu uspešni u otpušavanju wc šolje?

Morate znati da praktični recepti sa interneta ponekad ne daju dobre rezultate. Sigurno je da možete pokušati, jer za većinu ovih recepata nije potrebno neko znanje a ni novac, već za svega nekoliko minuta možete rešiti problem. Ipak, kada je u pitanju jako i teško zagušenje, potrebna je jača snaga, koja se može postići samo uz pomoć mašinskog odgušenja. Naslage koje natanu u cevima se moraju detaljno sastrugati i isprati, što najčešće nije moguće učiniti rastvorima, koji uspešno otklanjaju čep, ali ne i naslage koje veoma brzo ponovo naprave problem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here