Naslovna Lifestyle Porodica Pet stvari koje treba da znate pre nego što počnete renoviranje kupatila

Pet stvari koje treba da znate pre nego što počnete renoviranje kupatila

456
0

Najzahtevnija prostorija za renoviranje u svakom domu je kupatilo. Kada dođe vreme za promene i popravke u kupatilu, uvek je potrebno odvojiti veći budžet i mnogo strpljenja. Radovi na renoviranju kupatila mogu da potraju, a jedna izmena može da izazove niz novih poslova i popravki. Dakle, ako ste se odlučili na renoviranje kupatila, budite spremni kako na eventualnu promenu plana, tako i na korekciju budžeta. 

S druge strane, renoviranje kupatila može biti veoma zabavan i inspirativan zadatak. Ako uživate u uređenju enterijera, onda će vam sigurno biti zanimljivo da birate nove pločice, ormariće, elemente i detalje koji vam se oduvek dopadaju. 

U ovom tekstu ćemo podeliti nekoliko saveta koji su veoma važni za renoviranje kupatila. U stvari, ovde se radi o stvarima koje je najbolje da uradite pre nego što počnete veliko preuređenje svog kupatila. Obratite pažnju na redove koji slede, jer se radi o savetima onih koji su uspešno završili renoviranje kupatila. 

Napravite vremenski okvir

Kao što smo već na početku napomenuli, renoviranje bilo koje prostorije u domu, a posebno kupatila, može da se oduži i malo zakomplikuje. Zato je najbolje da ne planirate sve tačno u dan i da uvek odvojite više vremena od onog koje je uobičajeno. Nikad ne znate da li su sve cevi ispod pločica ispravne ili će možda iskrsnuti neophodne i neplanirane popravke. Tu je i nekoliko dana kašnjenja u snabdevanju poručenim materijalom, pa popravke električne instalacije i mnoge druge neočekivane stvari koje odlažu radove. 

Uverite se da nema pukotina koje puštaju vodu

Problemi s vodom umeju biti veoma nezgodni. Ona može da curi godinama pre nego što napravi veliki problem. Zato angažujte iskusnog profesionalca koji će dobro proveriti da li negde postoji pukotina ili rizik od curenja vode. Ovo se posebno odnosi na mesto gde planirate da napravite deo za tuširanje. Bez obzira na to da li razgledate i birate kade ili tuš kabine po meri, obavezno prvo proverite eventualne rizike. Ono što nikako ne želite da vam se desi je da završite renoviranje kupatila i da tek onda saznate da komšiji ispod vas kaplje nešto iz vašeg kupatila. 

Razmislite o bezbednosti utičnica u kupatilu

Bez obzira na to da li ste kupili korišćeni stan, da li živite u njemu godinama ili se useljavate u potpuno novi prostor – bezbednost treba da vam bude uvek na prvom mestu. Kada je u pitanju struja u kupatilu, poznato vam je da u nekim kupatilima nema utičnica, iz bezbednosnih razloga. Međutim, sa većinom kupatila to nije slučaj. Kad je već tako, treba da znate gde sve imate utičnice u kupatilu, da li su ispravne i da li su dovoljno bezbedne za korišćenje. Za ovakve stvari obavezno angažujte iskusnog električara, osim ako vi to sami niste. Ne treba da se igrate strujom i vodom i da njihov kontakt prepustite slučaju. 

Postavljanje pločica je prava umetnost

Iako se čini da je pločice lako zalepiti i da to može svako, bolje je da se ne oprobavate u ovom poslu sami, ukoliko nemate iskustva. Kada bolje zagledate neka kupatila, začudićete se koliko razlika postoji u zalepljenim pločicama. Negde su malo krive, negde su ostale rupe, nisu dobro isfugovane ili su majstori negde promašili uklapanje. Da do ovakvih stvari ne bi dolazilo najbolje je da angažujete majstora sa dobrim iskustvom. Ovo je posebno važno ako ste za svoje kupatilo birali pločice od specifičnog materijala i sa dezenom koji zahteva posebno uklapanje. 

Osvetljenje kompletno menja prostor

O struji u kupatilu već je bilo reči i savet ljudi sa iskustvom je da bude što manje utičnica. Međutim, kada je u pitanju osvetljenje, tu imate odrešene ruke. U stvari, ako ne razumete važnost osvetljenja u nekim prostorijama, a posebno u malim, kao što je to slučaj sa kupatilom, ne donosite odluku sami. Možete da se informišete ili da angažujete arhitektu ili osobu koja se specijalno bavi postavljanjem osvetljenja u domu. Začudićete se koliko promena može da donese samo jedan snop svetla u maloj prosotriji. 

Razmislite o novinama u kupatilu

Uvek je dobro vreme da u kupatilo unesete novi uređaj, instalaciju ili opremu koja će vam unaprediti kvalitet života. Na primer, ako ste u mogućnosti da uvedete podno greajnje – učinite to. Svako ko se odlučio na ovaj korak nije se pokajao i tvrdi da je to bila jedna od najboljih odluka za kupatilo. 

Možete i da ugradite bide, ukoliko imate dovoljno prostora i mogućnosti. Naravno, tu su i dodatni detalji, ormarići za odlaganje stvari i čuvanje kozmetike, ogledala, police i drugi važni elementi u kupatilu. Najvažnije od svega je da vama bude lepo i da se dobro pripremite pre samog renoviranja najmanje, ali najvažnije prostorije u domu. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here