Naslovna Lifestyle Turizam Jedan i jedini – Dubai!

Jedan i jedini – Dubai!

444
0

Poznat po svojim luksuznim hotelima, zgradama koje obaraju svetske rekorde, tradicionalnim tržnicama i porodičnim atrakcijama, Dubai je svetski poznata destinacija koja privlači milione turista širom sveta svake godine. Uprkos negostoljubivom prirodnom okruženju, nakon nekoliko decenija upornog rada i jasne vizije, nastala je metropola koja zadivljuje svojim dostignućima u gotovo svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Šta videti u Dubaiju?

Ovo je možda jedini grad na svetu koji može da se poistoveti sa rečju novo. Sve što danas imate prilike da vidite, već prilikom naredne posete postaće stara atrakcija, a nešto potpuno novo, zadivljujuće i nemoguće će vam privući pažnju. Pretpostavljamo da ste već saznali da se u Dubaiju nalaze: najviša zgrada na svetu (Burdž Kalifa), najluksuzniji hotel na svetu sa nezvaničnih 7* (Burdž al Arab), najveća muzička fontana na svetu, najveći tržni centar na svetu (Dubai Mall) i povrh svega najveće veštačko ostrvo (Jumeirah Palm). Nemojte propustiti da zabeležite uspomene sa nekih od mnogobrojnih vidikovaca u gradu, sa skijališta u centru pustinje ili sa Ain Dubai-ja, najvećeg panoramskog točka na svetu.

Ali ni to nije sve. U godini koja je pred nama, Dubai se fokusira na nove atrakcije koje tek treba da opčine turiste koji će ga posećivati. Evo šta još treba da uvrstite u svoj obilazak:

Expo city Dubai

Nasleđe Expo 2020 nastavlja se sa objektima koji su izgrađeni u Dubaiju. Nova atrakcija je delimično otvorena za javnost 1. oktobra 2022. Smešten na prostranoj lokaciji od 438 hektara u okrugu Dubai South, ovaj masivni objekat je namenski bio izgrađen da bude domaćin Svetskog sajma 2020. Globalni događaj okupio je zemlje iz širom sveta da pokažu svoje kulture, tehnologije i inovacije.

Sada kompleks obuhvata brojne parkove i otvorene prostore, kao i razne restorane, kafiće i barove koji nude sve, od tradicionalne domaće kuhinje do internacionalnih specijaliteta.

AYA

Krenite na putovanje kroz zvezde, u jednoj od novih turističkih atrakcija u Dubaiju. Smešten u VAFI City Mall-u, AYA je futuristički svetlosni i zvučni park koji se prostire na 3.700 kvadratnih metara sa 12 različitih zona. Svaka zona nudi senzorno iskustvo bez premca. Od istraživanja zvezda do obrnutog vodopada u The Pool-u i suočavanja licem u lice sa veličanstvenim morskim stvorenjima, postoji mnogo očaravajućih tačaka. Muzej iluzija će vam posle ovoga delovati kao Komodore 64 posle Play station-a.

Paviljon na plaži

Paviljon na plaži je novo žarište za gurmane. Ova oblast ima šest restorana sa impresivnim pogledom na azurne vode Arapskog zaliva i Ain Dubaija. Restorani se nalaze u stakleniku sa kontrolisanom temperaturom i krovovima koji se mogu uvlačiti za vrhunski doživljaj obedovanja.

Muzej budućnosti

Tražite nove atrakcije u Dubaiju 2023? Krenite na putovanje 50 godina u budućnost! Muzej budućnosti zvanično je otvorio svoja vrata željnoj javnosti 22. februara 2022. To je i dalje jedna od najpopularnijih novih atrakcija u Dubaiju za turiste. Jedinstveni projekat prvobitno je pokrenuo vladar Dubaija, premijer i potpredsednik UAE, Njegovo Visočanstvo šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum.

U obliku sjajnog srebrnog ovala sa arapskom kaligrafijom, muzej se već smatra jednim od najlepših na svetu. Prema zvaničnoj veb stranici, objekat je kombinacija tematskih atrakcija, izložbi i impresivnog pozorišta.

Bezbednost u Dubaiju

Osim tog konstantnog uzbuđenja koje se posetiocima nesebično nudi, Dubai je poznat po svom gostoprimstvu i besprekornoj organizaciji. To da je usluga u hotelima podignuta na najviši mogući nivo, to ste još mogli i da očekujete, ali da li ste znali da je stopa kriminala gotovo izjednačena sa nulom? I to je potpuno neverovatna činjenica! Dok u naprednim zapadnim zemljama ne možete ni da zamislite da šetate noću, Dubai vam garantuje bezbednost i sigurnost gde kod da se uputite. Iskoristite ovu činjenicu za šetnje gradom. Ne postoji nijedan zabeležen primer da je turista bio napadnut ili opljačkan!

Novina za 2023. godinu je i da će Dubai liberalizovati režim oko upotrebe alkoholnih pića. Naime, Dubai je za početak odlučio da ukine taksu od 30% na alkoholne proizvode u nadi da će tako privući još više posetilaca i stranih investitora. Takođe, Dubai prestaje da naplaćuje dozvolu za konzumiranje alkohola koju mora da ima svaki stanovnik grada koji želi da pije alkohol u svom domu.

Kada je najbolje posetiti Dubai?

Iako je Dubai popularan u svim godišnjim dobima, ipak je važno odabrati pravo vreme za posetu kako bi vam iskustvo boravka u ovom gradu bilo najbolje moguće. Najprijatniji vremenski uslovi za posetu Dubaiju su od novembra do marta kada je temperatura oko 25 stepeni, kažu u agenciji Travel Boutique. U letnjim mesecima se temperature podižu i iznad 40 stepeni, pa je boravak vani prilično otežan zbog velikih vrućina.

Tripadvisor: Dubai je svetska destinacija broj jedan 2023. godine

Evo još jedne značajne potvrde za ovaj kosmopolitski grad. Dubai je rangiran kao najpopularnija svetska destinacija za turiste na Tripadvisorovim nagradama Travellers’ Choice Avards 2023.

Godišnje TripAdvisor nagrade su zasnovane na osnovu miliona recenzija koje je na toj platformi poslala svetska putnička zajednica.

„Dubai je destinacija koja meša modernu kulturu sa istorijom i avanturu sa kupovinom i zabavom svetske klase“, rekao je Tripadvisor. „Ako tražite uzbuđenja, možete lebdeti iznad pustinjskih dina u balonu na vrući vazduh, popeti se na vožnju velikom brzinom u IMG Vorlds of Adventure ili skočiti padobranom preko Palm Jumeirah.“

Ovogodišnji pobednici su izabrani na osnovu kvaliteta i kvantiteta ocena putnika za smeštaj, restorane i aktivnosti na destinacijama širom sveta između novembra 2021. i oktobra 2022.

„Najbolje rangiranje globalnih putnika odražava viziju rukovodstva da transformiše Dubai u top svetsku destinaciju za turizam i poslovanje, što je ključni cilj ekonomske agende Dubaija D33. Cilj Agende – da konsoliduje status Dubaija kao jednog od tri najveća grada u svetu za turizam i biznis, označava odlučnost rukovodstva da označi Dubai kao jasnog lidera ne samo kao destinaciju za odmor i životni stil, već i kao centar za povezivanje, trgovinu i investicije “, rekao je šeik Hamdan bin Mohamed, prestolonaslednik Dubaija.

„Različite turističke atrakcije i ponuda ugostiteljstva u Dubaiju, u kombinaciji sa njegovom pojavom kao vodećeg mesta za globalne događaje i magnetom za talente i preduzetništvo, nastaviće da jačaju njegov status favorita među globalnim putnicima u narednoj deceniji.“

Evo kako izgleda top 10 najpopularnijih svetskih destinacija prema ovoj platformi.

  1. Dubai, UAE
  2. Bali, Indonezija
  3. London, UK
  4. Rim, Italija
  5. Pariz, Francuska
  6. Kankun, Meksiko
  7. Krit, Grčka
  8. Marakeš, Maroko
  9. Dominikanska Republika
  10. Istanbul, Turska

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here