Naslovna Lifestyle Automobilizam Kako uz pomoć auto kredita kupiti vozilo?

Kako uz pomoć auto kredita kupiti vozilo?

256
0
kredit za auto
Freepik.com

Auto krediti su namenski krediti poslovnih banaka koji se odobravaju za kupovinu novih ili polovnih vozila. Podižu ih najčešće fizička lica za razliku od lizinga koji koriste poslovni subjekti.

Banke koncipiraju različite uslove u zavisnosti od toga da li se 

  • Kredit indeksira u dinarima ili stranoj valuti,
  • Da li je fiksna ili varijabilna kamatna stopa,
  • Da li je novo ili polovno vozilo.

Takođe, postoje posebne kreditne linije koje donose brojne subvencije za kupovinu određene marke automobila, ali i kupovinu hibridnih ili električnih automobila. Odobrava se i mogućnost refinansiranja kredita za kupovinu vozila… i svaka od ovih opcija donosi posebno definisane uslove tako da svako može da postane ponosni vlasnik četvorotočkaša.

Koji su uslovi za auto kredit i koje troškove možete očekivati?

Uslovi za dobijanje kredita za automobil variraju u od banke do banke, ali se u glavnom odnose na samo vozilo, na podnosioca zahteva i njegova primanja.

Lice koje podiže auto kredit mora da ima stalno zaposlenje sa određenom visinom primanja, mora biti starije od 20 godina i da poslednju ratu isplati ne sme imati više od 70 godina.

kupovina na kredi
Freepik.com

Kod kupovine polovnih vozila postoji uslov da ne smeju biti starija od određenog godišta, najčešće maksimalno 7-10 godina stara, a postoji i maksimalan rok otplate.

Imaćete obavezu zaloga vozila što je garant banci da će izvršiti naplatu ako se rate ne budu plaćale redovno.

Uz osnovne uslove se vezuju i troškovi koji su prvi korak ka obezbeđenju kredita i odobravanju sredstava.

Za odobravanje kredita za kupovinu automobila se traži učešće koje zavisi u kojoj valuti podižete kredit, zahteva se i kasko osiguranje, naknada za održavanje kreditne partije, troškovi overe ugovora, troškovi registracije

Sve su ovo faktori koji utiču na cenu auto kredita i zaduženje koje možete očekivati u trenutku kupovine vozila.

Da li se isplati kupiti automobil na kredit i ima li ta odluka nedostatke?

Prva i najvažnija prednost auto kredita je to što možete da kupite nov ili polovni automobil bez prethodnog prikupljanja sredstava, a pošto je neretko reč o desetinama hiljada evra jasno je koje je olakšanje kupovina na kredit.

Rata po kreditu ne opterećuje budžet, a što je duži rok otplate to je ona niža. Klijenti bez većih poteškoća otplate novi ili polovni automobil što bi inače bilo nemoguće da se kupuje za gotovo.

Banke nude i puno subvencija za kupovinu posebnih vrsta vozila kakva su ona na električni pogon. Uvek je dobra ideja raspitati se o uslovima za nižu kamatnu stopu ili manje učešće i pod kojim uslovima se može ostvariti.

Iako su trošak, sve vrste osiguranja su tu da zaštite imovinu pa i zahvaljujući tome tokom perioda otplate ćete imati vozilo koje je zaštićeno od svih  nezgoda, a samim tim će i duže trajati.

Kada su u pitanju mane, kredit za kupovinu automobila je ipak kredit, a to znači da banci plaćate i deo kamate pored realne cene vozila što je jedino neprihvatljivo ako imate gotovinu, a u svakom drugom slučaju – kredit od banke je najbolji izbor.

Drugi nedostatak je to što iako se automobil kupuje na kredit, troškovi postoje pa vas čeka plaćanje naknada, osiguranja i overu ugovora što podiže cenu kredita.

Sama kreditna obaveza znači da u predstojećim godinama rata po kreditu ograničava raspolaganje svojim sredstvima, smanjuje ukupan prihod i ostavlja manje slobodnog novca na raspolaganju.

U zavisnosti od vrste kreditne linije, negativno je i to što rata može fluktuirati, kamatna stopa rasti i padati pa i mesečna obaveza iznositi različit iznos tokom perioda otplate.

Klijenti se boje i situacije kada je nemoguće nastaviti plaćanje rate što može da aktivira prodaju automobila i prinudnu naplatu duga. Ipak, banka ima brojne druge načine da pomogne da do toga ne dođe što klijentima odgovara.

Ipak, i pored svih negativnih faktora, kredit za automobil je najbolji izbor za kupovinu u situaciji kada ne postoji dovoljno gotovog novca koji može da se uloži za nabavku četvorotočkaša ili kada jednostavno ne želite da ostanete bez gotovine.

Kako odabrati najbolji auto kredit?

Pre odluke o podizanju kredita važno je pronaći banku koja ima najpovoljnije uslove. Proverite visinu kamatne stope, učešće, period otplate i opšte uslove, uporedite ponude i obratite se banci koja ima najbolje uslove.

Proverite uslove za subvencionisane kredite i kakvo vozilo možete kupiti u tom slučaju. Mnogi klijenti promene odluku i ulažu u bolja vozila zato što otplata nije skuplja, a subvencija države je mnogo veća.

Uvek je dobra ideja konsultovati se sa kreditnim referentima koji će pomoći u odluci o samim elementima kredita kakva je odluka o valuti u kojoj se podiže kredit i da li kamatna stopa treba da bude varijabilna ili fiksna.

Takođe, ispitajte kretanje kamata i cena kredita u prethodnom periodu što će dati dobre smernice o odluci o konkretnoj kreditnoj liniji.

Dobri saveti za što lakšu otplatu kredita

Prvi savet se odnosi na pravilnu odluku o vrsti vozila koje se kupuje i da li je finansiranje te marke preveliko opterećenje.

Odluka je u direktnoj vezi sa planom otplate kredita koji svakako morate napraviti i razmisliti o budućim kreditima da bi ostavili dovoljno finansija za njihovo finansiranje.

Prevremena otplata je dobra odluka, kao i plaćanje kasko osiguranja i ulaganja u vozilo jer sa tim ono čuva svoju vrednost. Ovakvi troškovi su opravdani i čuvaju imovinu koju otplaćujete što je dugoročno odlična investicija.

Uz to, važno je i redovno izmirivati sve obaveze i svaki mesečni izdatak planirati tek po odbitku svih kreditnih zaduženja pa ćete uvek imati dovoljno novca i nećete imati negativan saldo.

Krediti za vozila su standardna ponuda svake banke i imaju nekoliko varijanti tako da kupac može da odabere uslove koji mu najbolje odgovaraju.

Ako se pri tome odaberu automobili koji su u cenovnom rangu vašeg budžeta i ne opterete ga previše, period otplate će proći bez ikakvih problema, a vi uživati u obnovljenom voznom parku!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here