Naslovna Lifestyle Turizam Solun – šta videti u ovom čarobnom gradu?

Solun – šta videti u ovom čarobnom gradu?

1016
0

Jedan od možda najstarijih evropskih gradova nalazi se upravo u Grčkoj. Reč je o Solunu, živopisnoj prestonici ove turističke zemlje koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bilo da ste u potrazi za odmorom, noćnim izlascima, šopingu ili vam je cilj poseta kulturno-istorijskih znamenitosti i kulture, Solun spada u onu grupu gradova koja ima za svakoga po nešto.

Zbog idealnih klimatskih uslova, u bilo koje doba godine možete planirati posetu Solunu. Ako još uvek niste osetili čari ovog zaista prekrasnog grada na samoj obali mora, sada je pravo vreme za to.

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko ideja kada je obilazak grada u pitanju. Ukoliko ste znatiželjni po prirodi, uvek se možete raspitati kod lokalnih turističkih vodiča koji poznaju svaki pedalj grada koje izlete preporučuje, koji su najbolji restorani i sl.

Šta nikako ne biste smeli da propustite ako dolazite u Solun?

Pomisao koja se javi kod svakog kome je u planu boravak u prestonici Grčke druge po veličini je   Solun šta videti…Da biste stigli sve da vidite, savetujemo vas da u rodnom gradu Aristotela budete barem nekoliko dana.

Centralni trg u Solunu posvećen Aristotelu

Centralni deo Soluna čini upravo trg koji je dobio naziv po najpoznatijem grčkom filozofu i naučniku – Aristotelu. U njegovu čast podignuta je statua koja predstavlja pravu atrakciju turistima iz raznih krajeva sveta. Mnogi od njih ovde naprave prve fotografije, a legenda kaže da ako Aristotela uhvatite za ruku bićete mudriji.

Bela kula –  znamenitost bogata istorijom

Ako ste ljubitelj istorije, poseta kulturno istorijskim spomenicima i raznim znamenitostima se podrazumeva. Jedna od njih je i Bela kula – nemoguće ju je zaobići s obzirom da je visoka preko trideset metara i nalazi se u samom centru grada. Izgrađena je za vreme turske vladavine kao objekat u kome su boravili zarobljenici. To možete i sami zaključiti na osnovi malih prozorčića na kuli. U unutrašnjem delu postoje kružne stepenice pa ako ste zainteresovan i znatiželjni, možete se popeti na sam vrh i videti pola grada. Ipak, u kuli je ograničen prostor pa u jednom trenutku ne može biti više od sedamdesetak posetilaca.

Gvozdeni kišobrani su prava atrakcija

Na samoj obali mora nalazi je jedna izuzetna atrakcija koja privlači pažnju svima onima koji prvi put posećuju Solun. Reč je o gvozdenim kišobranima – skulpturi koju je izgradio poznati grčki arhitekta Giorgos Zogolopoulus 1997. godine.

Na ovom mestu neizostavno je fotografisanje jer se radi o jednoj vrlo neobičnoj i jedinstvenoj skulpturi na šetalištu.

Poseta Kapani pijace

Ako želite da osetite duh lokalnih stanovnika savetujemo vas da posetite neku od poznatijih pijaca u gradu. Jedna od njih je Kapani – najstarija pijaca u gradu. Neki podaci govore da je osnovana pre više od pet vekova i dan danas na njoj lokalci prodaju svoje domaće proizvode. Kada je budete posetili obavezno kupite nešto od njihovih tradicionalnih proizvoda ili rukotvorina koje ćete poneti kući.

Crkva Svetog Dimitrija

Crkva Svetog Dimitrija je najveća crkva u Solunu jer može da primi više od pet hiljada vernika. Nalazi se pod zaštitom Unesco-a i sagrađena je na temeljima rimskog kupatila. U samoj crkvi nalazi se muzej posvećen Sv. Dimitriju, zaštitniku Soluna. Reč je o impozantnoj građevini sa bazilikom i nekoliko panela sa mozaicima kao i katakombama koje se nalaze ispod same crkve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here