Naslovna Lifestyle Život 5 hobija koji utiču na smanjenje stresa

5 hobija koji utiču na smanjenje stresa

2200
0

Niko ne može da pobegne od povremenog osećaja stresa, ali definitivno možemo pronaći načine da redukujemo tu dosadnu napetost. Naravno da su najbolji načini za ovo uključivanje redovne i zdrave ishrane u život, kao i spavanje i praktikovanje drugih načina za brigu o sebi, ali postoji i mnoštvo hobija koji mogu smanjiti osećaj razdražljivosti, napetosti, stresa i ankcioznosti.

Ako želite da poboljšate kvalitet vašeg života tako što ćete u njega uvrstiti aktivnosti i pobeći od svođenja života isključivo na posao i socijalni život – upravo je hobi ono što vam je potrebno. Hobiji ovako dvojako dobro deluju na vaš život: poboljšavaju njegov kvalitet, pružajući vam razonodu i uživanje, a istovremeno smanjuju stres.

Rekreacija uz šetanje, trčanje ili plivanje

Šetanje u prirodi, kao i trčanje, ili plivanje, dokazano su blagotvorni po fizičko, ali i psihičko stanje svakog čoveka. Ovo su hobiji ogromnog broja ljudi širom sveta, a svako ko vodi računa o svom zdravlju, trudi se da ih obalvlja u što većoj mogućoj meri.

Ako ove aktivnosti uvrstite u svakodnevne navike – stres će krenuti značajno da opada, posebno za vreme samog upražnjavanja, ali i van tog vremena. Trčanje i šetnja dodatno dobijaju na blagotvornosti ako se obavljaju u prirodi, na svežem vazduhu.

Kada je reč o plivanju, odlično je za opuštanje, a ne treba da tokom njega pokušavate da dostignete Čavićevu brzinu, već da se laganim pokretima potpuno opustite i dopustite stresu da “ispliva” iz vas.

Slikanje, crtanje i svi vidovi kreativnog izražavanja

Stres se divno oslobađa pomoću kreativnih hobija, kao što su slikanje, crtanje i ostali vidovi kreativnog izražavanja. Na platnu se možete u potpunosti izraziti i na njemu ostaviti sve što vas muči, u isto vreme razvijajući svoju umetničku stranu.

Ako niste ljubitelj klasičnih umetnosti, uvek su tu i zanimljiviji, a jednako kreativni hobiji. Tako maketarstvo Beograd, na primer, čini bogatijim za još jednu kreativnu radionicu koja će redukovati stres.

Baštovantstvom do redukcije stresa

Baštovanstvo može da bude odličan način za redukciju stresa iz raznih razloga. Ako imate tu sreću da se u sklopu vašeg doma nalazi bašta, ovo je posebno dobar hobi – ne samo da ćete gajiti divni biljni svet, već ćete i provoditi vreme na suncu i vazduhu koji su značajni elementi kada je u pitanju redukcija stresa.

Ipak, i ako nemate baštu, svakodnevno ulepšavajući enterijer gajenjem živog zelenog sveta, ne samo da ćete unaprediti kvalitet kiseonika, već ćete se i osećati bolje, opuštenije i ispunjenije.

Čitanje i pisanje – hobiji uspešnih

Iako vas možda na prvu pomisao čitanje i pisanje samo dodatno zamaraju – grešite. Čitanje nudi mnoge kognitivne benefite onima koji ga upražnjavaju, uključujući smanjenje stresa, mentalna simulacija, poboljšanje memorije i fokusa, poboljšane sposobnosti pisanja i bolja analitička umeća.

Probajte ovo – kada ste pod stresom, samo zgrabite knjigu i krenite sa čitanjem. Pisanje slično funkcioniše, naročito ako već imate talenat i sklonosti ka njemu. Uvek držite knjigu za čitanje ili svesku za pisanje pri ruci – videćete kako će se vaše psihičko stanje poboljšavati, a uz njega i vaše kognitivne sposobnosti.

Kuvanje – odličan hobi koji poboljšava socijalni život

Još jedan hobi koji na prvu pomisao ne zvuči kao veliko zadovoljstvo, ali verujte da jeste. Otpor prema kuvanju najčešće se stvara zbog neznanja o istom, ali kuvanje se vežbom, kao i sve drugo, vrlo lako može naučiti.

Kuvanje podrazumeva maksimalnu fokusiranost na pripremanje obroka, pa divno skreće misli i redukuje stres. Istovremeno, ono podiže samopouzdanje i poboljšava socijalni život, jer svim tim divnim obrocima, koje naučite da pripremite, rado ćete se redovno hvaliti vašoj porodici i prijateljima, koji će uživati u njihovom isporbavanju!

Oprobajte se u nekom od ovih hobija i primetićete koliko će se poboljšati vaše psihičko stanje redukcijom stresa, a toliko će vam prijati da je teško da ćete ikada prestati da upražnjavate vaš novi omiljeni hobi!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here