Naslovna Priroda i nauka Čuda prirode Mančinel – najotrovnije drvo na svetu

Mančinel – najotrovnije drvo na svetu

2399
0
Najotrovnije drvo na svetu

U tropskim predelima na jugu Severne Amerike, još ponegde na jugu Amerike, na Karibima i još nekim tropskim predelima srednje Amerike raste drvo slično divljoj jabuci za koje se smatra da je najotrovnije drvo na planeti zemlji. Mančinelovo drvo nazivaju još i „drvo smrti“ (Hippomane mancinella) ili jabuka smrti.

Svi delovi biljke prepuni toksina

Svi delovi drveta sadrže jake toksine, neke i neidentifikovane. Nјegov mlečno beli sok sadrži forbol i druge materije koje iritiraju kožu, uzrokujući jak alergijski kontaktni dermatitis.

Stajanje ispod stabla za vreme kiše uzrokuje stvaranje plikova na koži od samog dodira ove tečnosti: čak i mala kap kiše sa mlečnom supstancom u njoj izazvaće plikove i opekotine po koži. Ova činjenica sama  po sebi govori o koncentraciji toksina. Takođe se zna da sok oštećuje boju na automobilima.

Spalјivanje drveta može izazvati ozlede oka ukoliko se desi da dim dospe do očiju.

Konzumiranje plodova izaziva veliku bol

Iako je plod potencijalno fatalan ako se pojede, u savremenoj literaturi nisu zabeleženi takvi događaji. Gutanje može da proizvesti teški gastroenteritis sa krvarenjem, kao i niz drugih zdravstvenih poteškoća ali na svu sveću ne i smrt radoznalaca koji se usude da isprobaju ovo voće.

Nakon gutanja, plod je isprva iznenađujuće prijatan, ali već sledećeg trenutka kreće neprijatno iznenađenje sa neobičnim osećajem kao kod konzumiranja ljute paprike koji postepeno napreduje do peckanja, pečenja i stezanja grla. Simptomi se i dalјe pogoršavaju sve dok žrtva nesmotrenosti ili radoznalosti jedva može progutati čvrstu hranu zbog velikog bola i osećaja žarenja u grlu, ždrelu i želucu.

Ljudi ipak koriste ovo drvo

Uprkos opasnostima povezanim s rukovanjem, mančinelovo drvo ipak ima svoju namenu, koristi se u proizvodnji veoma kvalitetnog nameštaja. Najpre se mora iseći i ostaviti da se osuši na suncu kako bi se uklonio sav sok koji je kao što smo naveli vrlo toksičan.

Produkti koji se mogu proizvesti iz kore ovog drveta navodno se koriste u tradicionalnoj medicini za lečenje edema, dok se sušeno voće koristi kao diuretik.

U lokalnim eko sistemima ovo drvo ima veoma važnu ulogu. Zbog svog izuzetno razvijenog korenovog sistema prvi je borac protiv erozije zemljišta na plažama srednje Amerike.

Stabla zbog turista često obeležena znakovima upozorenja

Drvo često raste na plažama koje posećuju turisti, pa neretko može izazvati probleme. Lokalno stanovništvo zna za opasnost koja vreba iz primamljivih jabučastih plodova, međutim turisti često bivaju žrtve svoje nesmotrenosti i radoznalosti. Nije neobično da u nekim delovima, posebno u blizini turističkih destinacija mnoga stabla nose znak upozorenja i table sa natpisima upozorenja.  Na Francuskim Antilima drveće je često obeleženo crvenom trakom iz bezbednosnih razloga.

otrovno drvo

Jedna životinja uživa u plodovima ovog toksičnog voća

Iako je bilјka toksična za mnoge ptice i druge životinje, postoji jedna vrsta iguane, tzv. Crna iguana sa šiljastim repom (Ctenosaura similis) koja živi među granama ovog neobičnog drveta. A što je još čudnije izgleda da posebno uživaju hraneći se ovim jabučastim plodovima, na mareći za činjenicu da jedu plodove najotrovnijeg drveta na svetu.

Još jedna neverovatna osobina krasi ovu iguanu. Naime, Ginisova knjiga svetskih rekorda navodi da je  Crna iguana sa šiljastim repom najbrži gušter na svetu, sa maksimalnom brzinom od 34,6 km/h.

Možda im baš plod ovog toksičnog voća daje energiju i stavlja na prvo mesto po brzini u carstvu guštera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here