Naslovna Lifestyle Turizam Najlepši vidikovci u Beogradu

Najlepši vidikovci u Beogradu

3104
0

Beograd je obično prva stanica na putu stranim turistima koji posećuju Srbiju. Beogradska tvrđava, Avala, Zemun, Skadarlija, samo su neke od nezaobilaznih lokacija. Nakon pešačke ture i upoznavanja sa istorijom grada, putnici iz svih delova sveta obavezno pitaju vodiče koji su najlepši vidikovci u Beogradu. Bez mnogo razmišljanja daju im odgovor da su to plato ispred „Pobednika“, terasa Milenijumske kule u Zemunu i Avalski toranj. Međutim, pored ova tri pogleda na prestonicu, postoji još nekoliko onih manje poznatih, izuzetno zanimljivih za kreiranje instagramičnih fotografija.

Pogled koji vredi milion dolara, a potpuno je besplatan

Najlepši vidikovci u Beogradu
foto: Maja Ignjatović

Nije pogrešno reći da su najlepši vidikovci u Beogradu oni za koje se ne plaća ulaz.

Dok šetate Kalemegdanom i gledate zalazak sunca sa zidina Beogradske tvrđave, prošetajte do platoa ispred spomenika „Pobednik“, Ispred sebe ćete videti kako Sava uplivava u Dunav kod Velikog ratnog ostrva, Milenijumsku kulu koja viri iz šarmantnih krovova zemunskih kućica, Zapadnu kapiju Beograda odnosno Genex kulu, solitere poslovnog centra „Ušće“, raskošni Most na Adi čiji pilon probija oblake i futurističku arhitekturu Beograda na vodi. Kada se na nebu prelamaju boje takozvanog „zlatnog časa“ (golden hour), uživaćete u pogledu koji vredi milion dolara, a za njega ne morate izdvojiti ni dinar. U senci platoa, nalazi se ne tako popularan vidikovac. Iza Zavoda za zaštitu spomenika kulture jedna stazica vodi do mesta na kome bez gužve možete uživati u potpuno istom pogledu. Još jedna alternativa je breg iznad vojnog bunkera, između „Pobednika“ i Česme Mehmed-paše Sokolovića.

Sa one strane reke Save postoji još jedan vidikovac sa koga se pruža spektakularan pogled na Beograd. U pitanju je Gardoš i plato ispred Milenijumske kule. Oni koji žele da naprave još fascinantnije fotografije, mogu platiti ulaz u kulu koja je otvorena za posetioce od 10 do 19 časova. U povratku se spustite stepenicama do Visoke ulice. Uživaćete u pogledu i bez drugih ljudi u kadru uspeti da napravite jedinstvene fotografije Beograda sa izuzetnim pogledom.

Još jedan zanimljiv vidikovac za koji se ne plaća ulaz nalazi se u Zvezdarskoj šumi. Napuštena zgrada kod stadiona FK „Trudbenik“ zanimljiva je lokacija za avanturiste. Druga opcija je drvena kula nedaleko od restorana „Vrh Beograda“ sa koje se pruža pogled na Dunav.

Koji su najlepši vidikovci u Beogradu za koje treba izdvojiti novac?

Najlepši vidikovci u Beogradu
foto: unsplash.com

Avalski toranj jedan je od simbola Beograda. Pušten je u rad davne 1965. godine, a obnovljen je nakon rušenja tokom NATO bombardovanja 1999. Novi Avalski toranj svečano je otvoren 21. aprila 2010. Zanimljivo je da je za 2 metra viši od prvobitnog – ukupno 204,68 metara. Cena ulaznice je 300 dinara za odrasle, a za osnovce, srednjoškolce, studente i penzionere duplo jeftinija. Deca do 7 godina, kao i osobe sa posebnim potrebama imaju zagarantovan besplatan ulaz. Toranj je otvoren od 9 do 18 časova tokom zimskih, odnosno do 20 časova tokom letnjih meseci. Na vrhu se nalazi kafić u kome možete popiti kafu i pojesti kolač sa pogledom na Šumadiju i Beograd. Za ovo mesto se može reći da je i jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji.

Kada se bude završila „Kula Beograd“ otvoriće se vidikovac sa 41. sprata. Za samo 25 sekundi moći ćete da stignete liftom do restorana i vidikovca sa pogledom od 360 stepeni. Koliko će koštati ovo zadovoljstvo, saznaćemo u mesecima koji slede.

Kafići i restorani sa pogledom koji oduzima dah

Novi Beograd
foto: Maja Ignjatović

Pored zvaničnih vidikovaca i onih skrivenih, u Beogradu postoje kafići i restorani u kojima ćete uživati u panoramskom pogledu. Cena pogleda je u vrednosti jednog pića.

Jedan od kafića sa najlepšim pogledom na Novi Beograd nalazi se na Bežaniji. U pitanju je Java Lounge Bar. Ukoliko biste da, okruženi zelenilom, gledate ka Adi, naručite piće u Aleksandar klub – ski-stazi. Tokom zime imaćete utisak da ste na Tari, a ne na samo par kilometara od centra prestonice Srbije. Ako odlučite da ručate u centru grada i uživate u dobrom pogledu, rezervišite sto u restoranu „Caruso“ na Terazijama ili u restoranu „Mokum“ na 7. spratu hotela „Amsterdam“ na Zelenom vencu. Oni koji bi da gledaju ka Hramu Svetog Save mogu pronaći slobodan sto na terasi restorana „The View rooftop“ hotela „Crystal“. Za večernje izlaske, najlepši vidikovci u Beogradu su hotel „Heritage“ kod studenskog doma „Karaburma“, terasa „Sinnerman jazz kluba“ na Trgu Nikole Pašića i „Kalemegdanska terasa“ sa pogledom na ušće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here