Naslovna Saveti Zdravlje Psorijaza na koži glave – kako nastaje i kako se leči?

Psorijaza na koži glave – kako nastaje i kako se leči?

1342
0

Psorijaza na koži glave je čest problem koji kada se javi dovodi do pojave ljuspica na temenu, a koža postaje crvena, iritantna i ljušti se. Može biti lokalizovana na jednom mestu ali se može proširiti po celom temenu. Sem toga dešava se da se proširi iza ušiju, na zadnji deo vrata ili na čelo.

Smatra se da psorijaza nastaje zbog disbalansa u imunološkom sistemu, mada se pripisuje i genetici. Ozbiljno može narušiti kvalitet života tako da ukoliko vam se pojavi potrebno je da što pre počnete sa lečenjem. Psorijaza na koži glave može trajati godinama ukoliko ne pristupite njenom izlečenju.

Šta je psorijaza na koži glave?

Psorijaza je kožna bolest koja se javlja kada imuni sistem šalje neispravne signale, a ćelije kože ubrzano rastu. One se gomilaju u vidu crvenih mrlja a kako se često ljušte podsećaju na perut. Nije zarazna, ali je nasledna, tako da ukoliko je neko imao problem u vašoj porodici sasvim moguće da će se i kod vas pojaviti u nekom životnom dobu. Važno je da odmah započnete sa lečenjem kako se ne bi proširila na čelo, predeo oko ušiju kao i na zadnji deo vrata. Nemojte ni slučajno eksperimentisati i lečiti se samoinicijativno, već obavezno konsultujte lekara.

Koji su najčešći simptomi?

Najčešće su simptomi vidljivi golim okom tako da ćete moći da reagujete odmah kada se pojave. U pitanju su  vidljivi pečati koji se nakupljaju na površini kože a zatim se ljušte. Psorijaza katkad može delovati kao perut, ali je daleko ozbiljnija. Za razliku od peruti koja je najčešće masna, bela ili žućkasta, psorijaza na koži glave izaziva srebrnast sjaj ćelija kože kao i suve ljuspe.

Zadebljana mesta na koži su dosta osetljiva i najčešće bolna tako da ih ne treba dodirivati ili u gorem slučaju češati. Nekada će vam se učiniti nemogućim da ne reagujete, jer svrab ume da bude neizdrživ. Ali što više iritirate kožu stanje na glavi postaje sve nepodnošljivije. Ukoliko osetljive delove slučajno dokačite, može doći i do krvarenja, tako da morate voditi računa posebno prilikom oblačenja i češljanja. Sem što psorijaza ružno deluje ona svakako utiče i na nivo samopouzdanja, jer ćete izbegavati da se pojavljujete na javnim mestima ukoliko su simptomi izraženi.

Psorijaza kosmatog dela glave

Psorijaza se najčešće javlja na kosmatom delu glave, tako da može da dovede i do preteranog opadanja kose. Mada nemojte to da vas brine, jer opadanje kose je prolaznog karaktera i neće dovesti do ćelavosti. Posebno ukoliko ne možete da izdržite svrab i češete se to će dovesti do bržeg opadanja kose. Ne zaboravite da i preparati koji se koriste protiv psorijaze mogu dovesti do opadanja kose zbog hemikalija koje sadrže u sebi. Kada se simptomi izleče, kosa će ponovo izrasti.

Psorijaza na temenu glave

S obzirom da psorijaza izaziva svrab, istovremeno dovodi do toga da često dirate obolelo mesto. Pokušajte da se obuzdate koliko god je to moguće, jer češanjem iritirate kožu i produžavate agoniju. Sasvim je moguće da ćete izazvati i krvarenje kao i opadanje kose na temenu.Kada budete počeli da koristite preparate za lečenje psorijaze smanjiće se i svrab, a vremenom će nestati potpuno.

Kako se leči psorijaza na koži glave?

Lečenje psorijaze je individualno i zavisi od slučaja do slučaja. Takođe zavisi i od stadijuma u kome se nalazi. Ne preporučuje se samostalno lečenje kako ne biste doveli do pogoršanja postojećeg stanja. Lekar će vam sigurno preporučiti kreme koje ćete nanositi samo na delove glave gde je bolest izražena. Postoji mogućnost da ćete dobiti i terapiju koju ćete piti prema datom uputstvu.

Za lečenje psorijaze se preporučuju UVA i UVB zračenja jer su se pokazala kao veoma uspešna. Sunčanje, takođe može pomoći prilikom lečenja psorijaze. Preporučuje se i redovan odlazak na more, jer morska so u kombinaciji sa sunčevim zracima veoma povoljno deluju.

Nekada se može desiti da se psorijaza na koži glave povuče, ali sasvim je moguće da će se ponovo vratiti. U svakom slučaju smanjenje simptoma dovodi do toga da se psorijaza drži pod kontrolom i da deluje podnošljivo.

Ni slučajno ne smete koristiti bilo koji šampon, jer ćete na taj način samo pogoršati postojeću situaciju. Najverovatnije ćete dobiti specijalni medicinski šampon za psorijazu kojim ćete održavati čistoću temena. I losioni protiv psorijaze mogu biti od koristi, jer ćete njihovom upotrebom ublažiti svrab i iritaciju.

Da li je moguće  lečenje prirodnim putem?

Nikako vam ne bismo preporučili da bilo šta pokušavate pre nego se konsultujete sa lekarom. Jedino što možete uraditi je da pokušate bar da ublažite svrab i smanjite iritaciju. Obavezno koristite prirodni šampon za kosu koji u sebi ne sadrži sulfate, parabene i silikone.  U suprotnom, koristeći šampone sa hemikalijama može doći do dodatnog opadanja kose kao i iritacije kože.

Kao pomoćno sredstvo možete koristiti sodu bikarbonu i to isključivo prilikom ispiranja kose. Najbolje bi bilo da napravite pastu od vode i sode bikarbone koju ćete utrljati na teme dok je kosa mokra, a potom je dobro isperite.

Takođe možete pomoći sebi ukoliko promenite neke životne navike, posebno kada je ishrana u pitanju. Izbegavajte crveno meso, masnu i začinjenu hranu, jaja, alkohol i slatkiše, a povećajte unos ribe, jer zahvaljujući omega -3 masnim kiselinama poboljšaćete imuni sistem koji je u disbalansu.

Bez obzira što psorijaza može da bude dugotrajna i naporna od vas se očekuje upornost, jer je to jedini ispravan put ka izlečenju. Nemojte je prihvatati kao nešto neizlečivo, ali nemojte ni dozvoliti da vas sputava u svakodnevnim životnim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here