Naslovna Saveti IT Šta je plazma tehnologija i gde se sve primenjuje?

Šta je plazma tehnologija i gde se sve primenjuje?

1165
0
plazma-tehnologija-secenje-metala-masina
Pexels.com

Plazma tehnologiju slobodno i bez preterivanja možemo posmatrati kao jedan od izuma koji su značajno dopineli u mnogim oblastima tokom 21. veka. 

Zbog svojih svojstava, plazma se danas naširoko koristi kao sredstvo za sečenje i obradu metala u mnogim industrijama kao što su mašinska, novi materijali, biotehnologija, alternativni izvori energije i tome slično.

Pojava ručnih uređaja koji sprovode u delo mogućnosti koje plazma poseduje, unapredile su i olakšale mnoge poslove u teškim i drugim industrijama.

Ovde ćemo otkriti šta je to zapravo plazma, tehnologija zasnovana na njoj, alati, kako se koristi plazma za sečenje metala i da li ima i druge namene.

Šta je uopšte plazma i pre postanka tehnologije zasnovane na njoj?

Sve nas u životnoj sredini okružuju 4 agregatna stanja, od čega vam je najverovatnije poznato samo njih 3 i to:

 • čvrsto;
 • tečno;
 • gasovito.

Međutim, pored ova 3 agregatna stanja, posebno važna za tehnologiju kojom ćemo se baviti u nastavku jeste plazma – agregatno stanje sa posebnim svojstvima.

Verovatno se i sami pitate kakvo je to agregatno stanje i koje su njegove manifestacije? Odgovor se krije u Sunčevim zracima, neonskom svetlu ili gromu.

Sledeći primer će vam omogućiti da znatno bolje razumete šta je zapravo plazma.

Sipali ste led u čašu i stavili da se ugreje na nekoliko minuta. Ubrzo zatim će led postati voda, a ako nastavite da zagrevate čašu, voda će se kroz određeni vremenski period pretvoriti u paru.

Ovde smo videli promenu sva 3 agregatna stanja, ali gde je tu plazma?

Ukoliko bi vodu nastavili da grejete na temperaturi od 11.7000 stepeni, vodena para bi se procesom jonizacije pretvorila u snopove gasa koji sprovode struju, što je plazma zapravo!

Plazma za rezanje metala – kako se ova tehnologija korsiti za obradu metala?

Kako bi se proces sečenje metala izveo na pravi način, potrebno je uperiti plazma mlaz visoke temperature u tačku topljenja metala, odnosno tačku sečenja. Plazma mlaz veoma visoke temperature dobija se posebnom modernom opremom visoke funkcionalnosti, kao jednim od savremenih otkrića koji su značajno olakšali mnoge poslove.

Evo i kako izgleda proces stvaranja mlaza za sečenje metala:

 • prvi korak podrazumeva stvaranje toplotnog luka (temperatura od 5.000 stepeni) između elektrode uređaja za sečenje metala i metala koji se reže;
 • drugi korak je dovođenje plina do mlaznice i povećvanje temperature luka na 20.000 stepeni;
 • treći korak je interakcija električnog luka i plina, kako bi kroz proces jonizacije došlo do formiranja plazma mlaza i temperature od 30.000 stepeni.
secenje-metala-plazma-tehnologija
Pixabay.com

Osim visoke temperature, plazma zrak prepoznaćete po intenzivnom sjaju, visokoj provodljivost struje i izuzetnoj brzini. Ovakav plazma talas vrši topljenje metala i zatim rezanje veoma efikasno i pouzdano.

Osnovni delovi uređaja za sečenje plazme i izvori za sečenje?

Na vrhu samog uređaja nalazi se elektroda koja je negativno naelektrisana, dok je metal koji se obrađuje pozitivno naelektrisan – stvara se “masa” zatvorenog strujnog kola za protok električne energije.

Zadatak uređaja je da gas koji se koristi kao izvor energije pretvori u plazmu koja će rezati metal. S obzirom na različitost uređaja, instalacija i pogona, kao gas se može koristiti: vazduh, tehnički kiseonik, nitrogen, vodonik, argon, para.

Mali otvor na dizni ima ulogu da propušta gas i usmerava plazma sečenje, dok deflektor ima ulogu zaštite dizne i čišćenja viška metala kao posledice topljenja.

Gas koji se korsiti kao izvor za stvaranje plaze za topljenje ima višestruku ulogu:

 • rezanje metala;
 • čišćenje viška metala;
 • hlađenje uređaja.

Vazdušni plazma uređaji koji kao izvor energije za rad koriste običan vazduh nazivaju se vazdušni plazma uređaji, dok oni koji pored kiseonika koriste argon ili azot nazivaju se gasni plazma uređaji.

Uređaji iz druge grupe su efikasniji, daju bolji i čistiji rez, omogućavaju jednostavnije hlađenje aparature i manje troškove korišćenja, zbog čega su jelte i znatno skuplji.

Namena plazma tehnologije izuzetno je rasprostranjena

Rezanje metala jeste osnovna i najvažnija uloga gde se primenjuje plazma tehnologija, pri čemu su se vazdušni plazma uređaji najbolje pokazali pri obradi čelika, dok su gasni plazma uređaji najbolje rešenje za aluminijum i prohrom.

Pored klasičnog sečenja metala, plazma tehnologija je u teškoj industriji pronašla i druge primene kao što su graviranje metala (markiranje), brajfovanje (sečenje pod uglom), uklanjanje zavarenih elemenata, žljebljenje i ostalo.

Dokaz široke rasprostranjenosti plazma tehnologije ogleda se i kroz primenu u industrijama kao što su avio indsutrija, elektroindustrija, brodogradnja, pravljenje liftova, ventilacije i mnogo čega drugog u svetu biznisa.

Osim primene uređaja za rezanje metala koja se ostvarila na mnogim poljima, prednosti korišćenja ove tehnologije i uređaja su sledeće:

 • visok nivo obrade metala;
 • nema zapaljivih gasova, pa je i bezbednije;
 • jeftinije u odnosu na gasno sečenje;
 • jednostavno se koristi.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan i zanimljiv, kao i da ste razumeli šta je to plazma tehnologija, primenu i prednosti korišćenja uređaja za proizvođenje plazme. Verujemo da će ovaj moderan princip rada u mnogim industrijama tek doneti napredak u svakom smislu i biti najisplativije i najpraktičnije rešenje u budućnosti. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here