Naslovna Društvo Umetnost Top 10: razbibrižni filmovi za opuštanje

Top 10: razbibrižni filmovi za opuštanje

3433
0
razbibrižni filmovi mogu se gledati i u bioskopu

Filmsku umetnost još nazivaju i „sedma umetnost“. Mnoge polemike su se vodile da li je to zasluženo ili je film postao samo jeftina, masovna zabava. Ali zaista se moramo složiti da su neka filmska ostvarenja prava umetnička dela pokretnih slika.

Međutim, ponekad nam je svima potrebno da se opustimo, što se kaže „pustimo mozak na ispašu“, i jednostavno pogledamo neki film za opuštanje. Ukoliko ne znate baš šta biste gledali, ovo su neki razbibrižni filmovi koje možete pogledati.

Ko je smestio zeki Rodžeru? (1988)

Ovaj film, inspirisan romanom Garija K. Vulfa „Ko je cenzurisao zeku Rodžera“ spoj je igranog i animiranog filma. Ovu simpatičnu noir komediju režirao je Robert Zemekis, a radnja prati privatnog detektiva Edija Valijanta kojeg unajmljuje R. K. Marun, vlasnik studija, da istraži navode da se Rodžerova žena viđa sa Akmeom. Akme je vlasnik gradića u kome žive svi crtani likovi, uključujući i zeku Rodžera i njegovu ženu Džesiku. Nakon što pribavi inkriminišući dokaz, Edi ga pokazuje zeki Rodžeru, ali već sledećeg dana Akme biva pronađen mrtav. Zeka Rodžer će uz Edijevu pomoć učiniti sve da dokaže da je nevin.

Džoni Ingliš (2003)

Kada su u pitanju razbibrižni filmovi, nijedna lista nije potpuna bez čuvenog špijuna. I to kakvog! Roan Atkinson igra istoimenog agenta u ovoj špijunskoj komediji. Nakon što Broj Jedan biva ubijen na zadatku, a ostatak špijuna iz MI7 raznese bomba na njegovoj sahrani, Džoni Ingliš je jedini preostali špijun koji može da završi misiju. Džoni Ingliš ima samo jednu manu: neopisivo je smotan. Od producenata filma o mister Binu, u režiji Pitera Hauvita, ova komedija će vas nasmejati do suza.

Prav(n)a plavuša (2001)

El Vuds je lepa devojka, predsednica svog sestrinstva na koledžu i… plavuša je. Samo, od nje niko ne očekuje da baš bude pametna. Nakon što njen dugogodišnji dečko raskine sa njom, ona odlazi na Harvard kako bi ga ponovo osvojila. Ali umesto bivšeg dečka, El Vuds će pronaći sebe. Pokazaće vam šta vera u sebe i istrajnost mogu da učine. Čak i kada to niko ne očekuje od vas.

https://www.youtube.com/watch?v=E8I-Qzmbqnc&ab_channel=MovieclipsClassicTrailers

Mala mis Sanšajn (2006)

Tada desetogodišnja Abigejl Breslin zablistala je u ulozi Oliv, devojčice koja ni po čemu ne izgleda kao učesnica takmičenja lepote. Kada saznaju da je ušla u najuži krug, cela porodica Huver se pakuje u stari žuti kombi da bi je podržala u učešću na takmičenju za malu mis Sanšajn. Međutim, kao i na svim porodničnim putovanjima, stvari ne idu baš onako kako su zamišljali. Pomalo komičan, pomalo životan, ovaj film nam priča priču o razlikama i tome kako da druge prihvatimo takvima kakvi jesu.

Džumandži (1995)

Koliko je ovaj film popularan dokazuje i činjenica da je imao više uspešnih nastavaka. U prvom delu, glavne uloge tumače Robin Vilijams, Kirsten Danst, Boni Hant, David Alan Grijer i Džonatan Hajd. Na početku pratimo dve paralelne priče: Sara i Alan nalaze igricu Džumandži i počinju da je igraju kao deca, a dvadeset i šest godina kasnije to isto čine Džudi i Piter. Nakon što oslobode Alana iz igrice i pronađu Saru, shvataju da moraju da je odigraju do kraja da bi se sve vratilo u normalu. Uz urnebesnog Robina Vilijamsa i stampeda različitih životinja koja jure kroz dnevnu sobu, ova komedija zasmejaće sve ukućane.

Gas do daske (1998)

Nijedna lista filmova za opuštanje ne bi bila potpuna bez Džekija Čena. Između franšiza Gas do daske i Šangajsko podne, zaista je tečko odlučiti da li je bolji parnjak sa Krisom Takerom ili Ovenom Vilsonom. Ipak, ovde smo se odlučili za Gas do daske zbog bolje ocene na IMDb-u. Ovaj film prati priču ambasadora Hana kome otimaju ćerku prilikom odlaska u Los Anđeles. Pošto FBI-u ne veruje, ambasador Han angažuje inspektora Lija, koji se na kraju udružuje sa detektivom Džejmsom Karterom kako bi pronašao devojčicu.

Savršen korak (2012)

Razbibrižni filmovi uglavnom su urnebesni i ni ovaj nije izuzetak. Ova komedija sa muzičkim elementima će vas nasmejati do suza. Pratimo a-kapela grupu, Bele, sa fiktivnog univerziteta Barden, koje pokušavaju da se plasiraju u finale takmičenja. Nakon Obrinog poslednjeg nastupa na kojem je sve upropastila, ovo joj je poslednja šansa da se iskupi. Glavne uloge tumače Ana Kendrik, Britni Snou, Rebel Vilson, Ana Kamp i mnogi drugi. Film nije imao kampanju kakvu je trebalo, ali je na kraju postao potpuni hit i dobio čak dva nastavka. U drugom delu se pojavljuje i Snup Dog, koji je zamolio producente da učestvuje jer je njegova ćerka veliki fan ove franšize.

Ona je muško (2006)

Zasnovana na Šekspirovoj Bogojavljenskoj noći, ova komedija prati Violu nakon što je u njenoj školi odbiju da se priključi muškom fudbalskom timu. Ona se potom prerušava u svog brata i odlazi u rivalsku školu. Pokušava da upadne u njihov fudbalski tim da bi dokazala da i devojčice mogu da igraju fudbal. Uz prerušavanje u momka, pokušaj da se uklopi i naporne treninge, kao i urnebesne scene gde majka pokušava od nje da napravi damu, ova ramntično-humoristična komedija nasmejaće vas do suza.

Merida (2012)

Ovo je priča o magiji, vešticama, ljubavi i prihvatanju. Ovo je priča o devojčici koja je odlučila da kaže „ne“ društvu koje pokušava da je ukalupi. Ovo je animirani film koji svaka devojčica treba da pogleda.

Lajanje na zvezde (1998)

Nijedna lista razbibrižnih filmova ne bi bila potpuna bez svim generacijama omiljenog: Lajanja na zvezde. Snimljen po motivima istoimenog romana Milovana Vitezovića, ovo je film o mladosti, zaljubljivanju, velikim snovima i jednom kraju školske godine. Tačnije: kraju školske godine maturanata iz provincije. Svi još uvek pamtimo fore za muvanje Mihaila Kneževića, zvanog Filozof u noći papagaja i još čuvenije: Il pleut. Glavne uloge tumače Nataša Tapušković i Dragan Mićanović, a pojavljuje se i plejada naših proslavlejnih glumaca: Vesna Trivalić, Bata Živojinović, Nikola Simić, Branimir Brstina, Dragan Jovanović, Aleksandar Berček, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko, Isidora Minić i mnogi drugi.

https://www.youtube.com/FMdn7c-mYJY

Koji su vaši omiljeni razbibrižni filmovi? Koje filmove za opuštanje biste vi dodali na ovu listu? Pišite nam u komentarima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here