Naslovna Saveti Kako najefikasnije skinuti salo sa stomaka

Kako najefikasnije skinuti salo sa stomaka

902
0
salo sa stomaka

Svi dobro znaju da su masne naslage na stomaku najupornije, kada želimo da smanjimo kilažu. Takođe, poznato je da čak i najpredanije vežbanje i rigorozna dijeta neće dovesti do rezultata, ako ne promenimo celokupne životne navike. Njihovom pravilnom kombinacijom možemo se trajno rešiti problema. A koji su to najbolji načini da skinemo salo sa stomaka? Pročitajte u tekstu.

Sirće smanjuje salo sa stomaka

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija sirćeta ubrzava metabolizam, kao i sagorevanje masti. Jedna studija je dokazala da sirće sagori čak 250 kalorija dnevno! A pored toga, ono stvara osećaj sitosti, tako da pomaže u suzbijanju navike prejedanja. Ne samo da se može koristiti kao napitak, kada je razblažen sa vodom, već se može dodati i u salatu.

Jedite više proteina

Konzumiranje veće količine proteina ubrzava sagorevanje masti, pogotovo sa stomaka. A isto tako, proteini smanjuju apetit i pružaju brži nastanak osećaja sitosti. Time što učestvuju u izgradnji mišića, sprečavaju usporenje metabolizma i gubitak mišićne mase tokom držanja niskokalorične dijete. Zato se svakoj osobi koja želi da izgubi kilograme, savetuje da svakodnevno unosi hranu bogatu belančevinama. Dakle, na trpezi treba da dominiraju meso, jaja i mlečni proizvodi.

Salo sa stomaka se pobeđuje i spavanjem

Iako ovaj savet ne zvuči sasvim logično, zapravo je njegova primena vrlo delotvorna. Naime, obezbeđivanjem dovoljne količine sna, imaćemo dovoljno energije tokom dana, tako da nećemo težiti da je nadoknadimo hranom. Da li ste primetili da kada ste jako umorni, imate potrebu da nekontrolisano jedete ili pak češće posežete za kaloričnim, prostim ugljenim hidratima? Razlog za to leži u potrebi našeg mozga da nas stimuliše na najlakšu i najbržu nadoknadu energije, što je upravo moguće prostim šećerima. Kako ne bismo morali da se odupiremo ovakvim porivima, najbolje je da omogućimo sebi kvalitetan odmor u vidu 7-8 sati sna svake noći.

Zdrave masnoće su naš saveznik

Iako i ova rečenica zvuči neobično, zdrave masti stvaraju osećaj sitosti i poboljšavaju kompletno zdravlje. Čak se u jednom istraživanju pokazalo da su osobe koje su unosile veću količinu zdravih masti imale manji rizik za povećanje telesne mase, u odnosu na one koji nisu unosili nikakve masti. Kada govorimo o zdravoj vrsti masti, pre svega mislimo na kokosovo i maslinovo ulje, orašaste plodove i avokado. Ove masti sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i podižu nivo „dobrog“ – HDL holesterola, dok su tzv. trans-masti odgovorne za porast LDL, tj. „lošeg“ holesterola. Pa ipak, treba biti oprezan i umeren jer su svakako ove namirnice visokokalorične.

Vlaknasta hrana skida salo sa stomaka

Vlakna su poznata kao čuvar zdravlja našeg probavnog sistema. A isto tako, zahvaljujući svom bubrenju prilikom vezivanja vode, otežavaju apsorpciju viška masnoća i šećera i omogućavaju njihovo izbacivanje. Teoretski, ukoliko pri svakom kaloričnom obroku unesemo dovoljnu količinu vlakana, naš unos kalorija se znatno smanjuje i praktično je nemoguće da se ugojimo. U jednoj naučnoj studiji, koja je obuhvatila preko 1000 ljudi, ispitivan je odnos između unosa vlakana i obima struka tokom 5 godina. Po završetku studije, pokazalo se da su na svakih 10 grama vlakana više u ishrani, ispitanici gubili po 3,7% masnih naslaga sa stomaka! I to bez ikakvih propratnih promena u navikama, vežbanju i slično.

Smanjite unos rafinisane hrane

Ova preporuka važi za sve one koji žele da žive zdravo i duže, a i da skinu salo sa stomaka. Naime, obrok u vidu supe, barenog mesa i boranije je daleko hranljiviji i bolji za rad naših creva od pljeskavice sa koka kolom. A pritom ima i manje kalorija. Razmislite da li želite da pojedete dve čokoladice ili pirinač sa mesom i salatom i kako će se to odraziti na sveukupni ishod i na vreme se opredelite za zdraviju varijantu.

Treninzi snage 

Povećanje mišićne mase treninzima snage omogućava da naši mišići svojim radom ubrzavaju metabolizam. U istraživanjima se pokazalo da ova vrsta vežbi smanjuje količinu visceralnih masti, odnosno masnoća koje se nalaze u našim organima. To je ujedno i najopasniji oblik masnih naslaga, jer dovodi do razvoja bolesti krvnih sudova, što povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara, ali i drugih bolesti.

Redovno primenjujte aerobne vežbe – kardio

Aerobne vežbe povećavaju mišićnu masu i smanjuju obim struka. Ujedno jačaju srce i povećavaju kapacitet pluća. To nas čini sposobnijim za dalji napredak u vežbanju i ostvarenje cilja. Najviše se savetuju trčanje, vožnja bicikla, brze šetnje i plivanje.

Intervalni treninzi visokog intenziteta – HIIT

Ova vrsta treninga je poznata po tome da postiže sagorevanje kalorija, ne samo u toku samog vežbanja, već i duže vreme nakon njegovog završetka.

Unosite dovoljnu količinu vitamina i minerala

Pored narušavanja zdravlja, nedostatak mnogih esencijalnih materija izaziva i usporavanje metabolizma. Pa tako, nedovoljan unos selena i joda može usporiti rad štitaste žlezde, koja je najvažniji pokretač našeg metabolizma. Usporenje njene funkcije, brzo dovodi do povećanja telesne mase, kao i mnogih drugih problema i simptoma. Manjak gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline utiče na nastanak malokrvnosti (anemije), što je praćeno osećajem smanjene energije, a to će, kao i nedovoljno sna, podsticati apetit i uzimanje visokokalorične hrane.

Detaljnije savete o tome kako da ubrzate metabolizam, pogledajte u video u snimku:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here