Naslovna Saveti Aplikacije za poboljšanje fotografija sa vašeg mobilnog telefona

Aplikacije za poboljšanje fotografija sa vašeg mobilnog telefona

1081
0

Većina pametnih telefona koji se danas mogu naći na tržištu dolazi sa prilično naprednim podešavanjima kada je u pitanju fotografija. Osim toga, za još kvalitetnije fotografije, današnji telefoni imaju više objektiva kamera – glavna, širokougaona i zum sočiva. 

Međutim, i na tim fotografijama, pre svega zbog lošeg postavljanja onoga ko fotografiše, neki od snimaka neće ispasti najbolje. Na sreću korisnika postoje aplikacije koje mogu “doterati” snimak napravljen mobilnim telefonom, pa čak i na nekim zastarelim modelima. Izdvojili smo neke od njih.

A za one koji imaju starije mobilne uređaje i na njima kamere koje je pregazio zub vremena, a žele da fotografišu, možda bi bilo bolje da razmisle o kupovini novijih aparata. Stare mogu prodati firmama koje rade otkup telefona i dobijeni novac uložiti u novije modele.

Za telefone sa Android operativnim sistemom

Ukoliko u polje pretrage u Play prodavnici ukucate termin “App for photo editing” izaći će vam preko 250 ovakvih aplikacija koje možete instalirati na vašem uređaju. Neke od njih su besplatne, dok se druge naplaćuju. Ugavnom, pomoću velikog broja filtera koje ovi softveri nude (čak i onih zabavnih), možete poboljšati vašu fotografiju koju ste ranije napravili. 

Predlažemo vam dve aplikacije za koje smatramo da su jednostavne za rukovanje a pritom imaju veliki broj opcija za uređivanje.

Open Camera

Open Camera ima mnoge korisne funkcije, uključujući i ručnu kontrolu kamere, tajmer, podršku za mikrofon, HDR, podešavanje ekspozicije i još mnogo drugih opcija. Ona je odlična kako za ljude koji žele da urede svoje fotografije sa putovanja ili slavlja, tako i za one koji traže način da poboljšaju svoje video zapise.

Osim velikog broja filtera, treba napomenuti da ova aplikacija nudi i mogućnost podešavanja gotovo svih parametara koji su značajni za izradu kvalitetne fotografije. Možete birati da fotografišete u automatskom režimu ali i podesiti kameru za snimanje po veoma sunčanom, manje sunčanom ili oblačnom danu. Takođe, možete podesiti automatsku stabilizaciju kamere, birati rezoluciju u kojoj ćete praviti fotografije i video zapise, podešavati režim prepoznavanja lica pa čak i režim ukoliko je korisnik levoruk.

Softver je besplatan i bez dodatnih kupovina ili reklama koje često umeju da budu strašno iritirajuće za korisnika.

Google Camera

Google Camera je zvanična Google-ova aplikacija za fotografije i ima impresivan skup funkcija koje možete koristiti. Neke od najkorisnijih su zamućenje dela fotografije, usporeni snimak (podržan uglavnom na novijim pametnim telefonima), foto-sfere ili stabilizacija video zapisa. Aplikacija je potpuno besplatna i može se instalirati na svim uređajima koji koriste operativni sistem Android 7.1.1 i novije verzije.

Ukoliko je ipak vaš uređaj stariji i na njemu imate stariju Android verziju, pa njegova konfiguracija ne može da podrži novije verzije, trebali bi razmisliti o kupovini novog mobilnog telefona. Vaš stari uređaj možete prodati firmama koje se bave otkupom telefona. Dovoljno je da u polje Google pretraživača ukucate, otkup telefona Beograd, Novi Sad ili Niš i dobićete kontakt podatke servisa koji otkupljuju stare mobilne uređaje na vama najbližim lokacijama.

Za iPhone pametne uređaje

Baš kao i za Android tako i na iPhone pametnim telefonima postoji veliki broj aplikacija za uređivanje fotografija. Dovoljno je otići u App Store i pronaći onu koja vama najviše odgovara. Mi smo se odlučili za dve besplatne aplikacije koje vam mogu pomoći da “doradite” snimke, iako želimo istaći da novi iPhone modeli imaju sjajne kamere i ugrađene filtere.

Photoshop Camera Photo Filters

Ova aplikacija će kod korisnika definitivno podstaći kreativnost. Photoshop Camera Photo Filters je odličan način da uključite maštu u vaše fotografisanje. Ovaj softver radi u realnom vremenu, što znači da u trenutku fotografisanja možete primenjivati filtere koji vam stoje na raspolaganju. Takođe možete u realnom vremenu dodavati i različite efekte pre nego “škljocnete” svojim iPhone-om. 

Ukoliko to ipak ne želite, možete i kasnije da uredite snimke koje ste napravili izbacujući dodate efekte. Naravno, snimke koje ne želite da zadržite možete obrisati pa čak i ponovo vratiti ukoliko ste se predomislili.

VSCO

VSCO pruža širok spektar alata i filtera za uređivanje fotografija, uključujući i jedinstvenu mogućnost simulacije različitih vrsta kamera. Pored toga, većinu funkcija koje koristite za uređivanje fotografija, možete koristiti i za uređivanje video zapisa. Ovu aplikaciju osim za iPhone možete korisiti i za mobilne telefone sa Android operativnim sistemom. Koristi je velika zajednica amaterskih i profesionalnih fotografa što joj dodatno daje na značaju.

Bez obzira na to koji tip pametnog telefona imate, ukoliko imate želju ili potrebu da uređujete vaše fotografije, verujemo da ćete se sa ovim aplikacijama lako snaći. One pružaju mnoštvo filtera i dodataka koji će vam pomoći da od prosečnih dobijete neverovatno dobre snimke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here