Naslovna Priroda i nauka Ekologija Ideje za uređenje bašte i travnjaka

Ideje za uređenje bašte i travnjaka

2781
1
ideje-za-uređenje-bašte
Foto: Pixabay.com

Miran kutak u kome se opustite na kraju dana, trem sa visećim začinskim vrtom ili ogroman travnjak oivičen ružama, svako drugačije vidi svoje idealno mesto za odmor. Ideje za uređenje bašte su bezbrojne. U zavisnosti od mogućnosti, afiniteta i samog terena, možete i od malog i od velikog dvorišta napraviti pravu porodičnu oazu vrednu posete i boravka.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih rešenja za uređenje bašte i travnjaka na kome će vam svako pozavideti.

Saksije i ćupovi u vrtu

Iako je prva asocijacija na baštu cveće i biljke posađene u zemlji, nemojte isključivati ni ovu mogućnost. Dekorativne saksije i ćupovi kao deo pejzaža mogu biti izuzetno praktični, a uz to će dvorištu dati neobičnu notu i svestran ton. Takođe, saksije i kofe predstavljaju jednostavan način za dodavanje boja u različite delove dvorišta. Lako se premeštaju, pa to može biti i svojevrsna umetnička cvetna instalacija. Možete ih uskladiti sa godišnjim dobima, na primer, pa tako u jesen postaviti žute i crvene saksije, u proleće i leto svetle zelene, žute, plave, pa čak i saksije pink nijanse.

Ukoliko u baštu stavite ćupove od gline i saksije u boji terakote, unećete u dvorište duh Mediterana. Uskladite biljke sa tim – oleanderi i palme će se savršeno uklopiti u tu sliku. Ako tome dodamo još i činjenicu da je baštovanstvo odličan hobi protiv stresa, onda nema razloga da ne zasučete rukave i ne započnete sa ulepšavanjem svog vrta.

saksije-bašta
Foto: Pixabay.com

Igrajte se sa zakrivljenim ivicama

Nije retkost da se prave ivice oko cvetnih leja ili pak temelja kuće. Mnogi biraju da na taj način istaknu prilaz od klizne kapije i dvorišne ograde do ulaznih vrata kuće. Međutim, nigde ne stoji pravilo da to moraju biti ivice savršeno ravnih linija!

Dajte posebnu privlačnu crtu i karakter celom dvorištu tako što ćete postaviti zakrivljene ivice. Linije u krivinama su trajne i ulepšavaju pejzaž tokom čitave godine. Zbog toga su savršeno rešenje za lepo i neobično dvorište čak i u hladnim mesecima kada nema šarenog cveća i rastinja.

Osvetlite prilaze i atraktivne delove

Da biste mogli da uživate u svom dvorištu i kad padne mrak, posebnu pažnju posetite rasveti. Osvetljenje igra brojne uloge, od dodavanja atraktivnosti kući, preko osvetljavanja stepenica i trotoara radi sigurnosti do isticanja posebnih tačaka pejzaža. Postavljanje svetla uz staze je često, ali to ne znači da ih morate postaviti u pravoj liniji i na jednakoj udaljenosti. Možete ih postaviti i sa druge strane pločnika kako biste razbili monotoniju.

Solarne svetiljke su dobar izbor. Pored toga što štede energiju, izgledaju izuzetno lepo i dekorativno i po mraku i po danu.

svetiljka-u-bašti
Foto: Pixabay.com

Pripremite teren

Prelepa bašta u kojoj svako cveće uspeva, a travnjak izgleda kao u holivudskim filmovima mogu biti ispred vaših ulaznih vrata – ukoliko se potrudite. Budite sigurni da se u vašem dvorištu nalazi kvalitetna zemlja, dovoljno hranljiva da u njoj sa uspehom gajite travu i cveće. Put do besprekornog travnjaka  ne mora biti dug. Potrebno je samo da pripremite teren na odgovarajući način. Ako to znači dodatno đubrenje zemljišta, češće okopavanje i zalivanje, ne odustajte. Trud koji uložite višestruko će vam se isplatiti kroz lepotu i mirise vrta. Nisu sve kosilice iste, mudro bitajte kada kupujete. Izbor kvalitetne kosilice značiće mnogo vaš travnjak.

travnjak-bašta
Foto: Pixabay.com

Zasadite lekovito bilje

Izdvojite kutak u vrtu u kome ćete zasaditi lekovito bilje. Ne samo da ćete imati svoju „prirodnu apoteku“, već i lepe i mirisne biljke u cvetovima živopisnih boja. Majčina dušica, nana, kamilica, žalfija, bosiljak, izbor je veliki.

Pored svih biljaka koje možete posaditi kao posebnu izdvajamo lavandu. Lavanda dodaje opuštajuću aromu i predstavlja pravi vatromet sa ljubičastom bojom svog cveta. Takođe, bitno je napomenuti da ovo nije zahtevna biljka. Treba je zalivati samo jednom ili dvaput nedeljno.

Razmislite i o veštačkoj travi

Svako ko ima decu ili kućne ljubimce zna koliko je teško držati ih daleko od savršeno pokošenog travnjaka. Uz stalno trčanje i igru, prirodna trava  nema mnogo šansi za opstanak. Zbog toga veštački travnjak može biti odlično prelazno rešenje, bar dok deca ne odrastu.

Ne samo da će vašem dvorištu pružiti uredan izgled, već će biti i lako održavati ga.

Napravite fontanu ili ribnjak

Voda u bašti je uvek lep detalj. Bez obzira na to da li se odlučite za ribnjak ili jezerce, ili pak za fontanu u renesansnom stilu, ova karakteristika daće vašem vrtu poseban šarm. Birajte prirodne materijale, napravite fontanu od kamena, a potom oko nje zasadite biljke patuljastog rasta. Mir i opuštanje uz šum vode ne možete ni sa čim uporediti. Ako još u blizini posadite bosiljak, lavandu i druge biljke jake arome, užitak će biti kompletan.

nameštaj-uređenje-bašte
Foto: Pixabay.com

Inspirativno mesto za sedenje

Postavljeno u centru bašte ili u nekom mirnijem kutku, neka mesto za sedenje i odmor bude mesto vaše inspiracije. Udobna baštenska garnitura, sto na kome ćete vikendom poslužiti doručak ili fotelja u kojoj ćete se opustiti uz knjigu – mogućnosti su beskrajne. Obezbedite sebi najlepši pogled na cveće koje gajite. Na sto postavite sveće ili okačite lampione o granu najbližeg drveta. Postarajte se da to bude kutak u kome ćete se najprijatnije osećati.

1 KOMENTAR

  1. Jako lepe ideje, ja imam veliki travnjak, pa sam ove godine napravila stazu od prirodnog kamenstruganik-a , sada je u toku sadnja tuja 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here