Naslovna Saveti Mravi u kući: Rešite ih se na prirodan način

Mravi u kući: Rešite ih se na prirodan način

1709
0

Ako vam se nikada nisu pojavili mravi u kući vi ste zaista srećnik. Gotovo da ne postoji niko ko se bar nekad nije susreo sa tim problemom. Priznaćete nije ni najmanje svejedno kada horda mrava zaposedne vaš posed. Mravi se mogu pojaviti bilo gde i to nikako ne znači da ne vodite računa o higijeni. Mogu se pojaviti na bilo kom mestu u kući, a posebno vole ostatke slatke i masne hrane.

Mravi u kući nisu ni najmanje prijatni gosti, jer se brzo odomaće tako ih ubrzo bude sve više i više. A znate li zašto?

Mravi međusobno komuniciraju putem izlučevina. Kada naiđu na hranu oni luče feromone koji ostavljaju trag drugim mravima da ih prate. Drugi mravi im se pridruže i tako se njihov broj sve više uvećava.

Naravno niko od nas ne želi mrave u svom boravišnom prostoru, ali isto tako nam ne prijaju ni razne hemikalije koje su potencijalno opasne za sve ukućane.

Činjenica je da na tržištu ima raznih sredstava pomoću kojih se možete rešiti mrava. Problem nastaje ukoliko u kući imate malu decu ili ukoliko se mravi pojavljuju u kuhinji tako da nije baš bezazleno koristiti hemikalije.

Ukoliko ste nekad posipali kuhinjsku so na mestima gde se pojavljuju mravi, to se možda pokazalo kao kratkoročno rešenje. Na tren nestanu, ali se ubrzo vrate u još većem broju. U nastavku teksta vam donosimo neke oprobane metode uz pomoć kojih će mravi u kući biti ružna prošlost.

Cimetom ćete oterati mrave

Pospite cimet na kritična mesta, tako što ćete pratiti putanju mrava. Oni ne vole miris cimeta, tako da će brzo nestati. Možete i napraviti tečnost od cimeta i vode i isprskati površine na kojima se pojavljuju mravi.

Potrebno je da pomešate 2 kašike cimeta sa 1/2l vode a zatim sve to sipate u prskalicu i promućkate. Dobijenom smesom poprskajte sva mesta gde vam se pojavljuju mravi u kući. Bićete prijatno iznenađeni shvativši da ste ih oterali.

Napravite rastvor sirćeta i vode

Uz pomoć mešavine sirćeta i vode ćete se uspešno rešiti mrava u kući. Da biste dobili ovu smesu pomešajte ½ čaše sirćeta sa jednom čaše vode. Sipajte u prskalicu a zatim naprskajte mesta gde se pojavljuju mravi. Ne samo da ćete ih uspešno oterati, već što je najvažnije neće se više pojavljivati.

Sem ovog rastvora, sirće u borbi protiv mrava možete koristiti na više načina. Možete nerazblaženo sirće sipati direkno na mesto odakle mravi izlaze, ukoliko je uopšte vidljivo. Sem toga možete napraviti rastvor od sirćeta i tečnosti za sudove kako biste poprskali ćoškove iz kojih se pojavljuju mravi.

Mravi u kući će nestati uz pomoć limunske kiseline

Mravi ne vole limunsku kiselinu, tako da vam je limun dobar način da se oslobodite mrava. Iscedite limun, a zatim na kritična mesta sipajte sok od svežeg limuna. Posebno ga sipajte u pukotine i duž pukotina odakla najverovatnije mravi izlaze. Ubrzo ćete biti potpuno oslobođeni od nezvanih gostiju.

Voda i deterdžent u borbi protiv mrava

Da biste dobili ovaj rastvor potrebno je da prokuvate pola litra vode, a zatim dodajte 50ml deterdženta za sudove. Dobijenu mešavinu sipajte u raspršivač a zatim naprskajte mesta gde mravi izlaze. Ubrzo će mravi nestati i što je najvažnije neće se više pojavljivati.

Kombinacija sode bikarbone i šećera u prahu

Pomešajte jednake količine šećera u prahu i sode bikarbone a zatim dobijenu smesu stavite na mesto gde se nalazi najviše mrava. Možda neće svi mravi odjednom nestati, ali za par dana će sigurno biti potpuno uništeni.

Ljuske od jaja će trajno uništiti mrave

Ljuske od jaja su izuzetno efikasne kada je uništavanje mrava u pitanju. Ne bi bilo loše da kada nešto spremate, ostavite ljuske od jaja, možda će vam zatrebati. Ukoliko vam se pojave mravi u kući, onda sigurno hoće. Osušene ljuske od jaja izdrobite a zatim pospite svida gde se pojavljuju mravi. Ne samo da će mravi ubrzo nestati, već što je najbolje neće se više ni pojavljivati.

Kukuruzno brašno uništava mrave u kući

Postoji još jedan oproban metod za uništavanje mrava a to je kukuruzno brašno. S obzirom da kukuruzno brašno nije opasno ni za decu ni za kućne ljubimce, možete ga nesmetano posuti svuda gde vam se pojavljuju mravi. Mravi će odneti kukuruzno brašno u svoja gnezda i ješće ga. Neće uspeti da ga prevare, tako da će ih uništiti, odnosno uništiće čitavo leglo.

Mravi ne vole jake mirise

Mravi nikako ne vole jake mirise, a posebno ne vole miris lovorovog lista. Takođe ne vole ni miris žalfije. U kuhinjske elemente možete staviti kesice sa žalfijom ili listiće lovorovog lista. Ovi opojni mirisi ni slučajno ne prijaju mravima, tako da će se sami udaljiti što pre.

Biberom oterajte mrave

Ukoliko staze kuda se mravi kreću pospete biberom, mravi će brzo nestati. S obzirom da ih privlači šećer, biber je nešto što će ih sigurno odbiti.

Eterična ulja u borbi protiv mrava

Eterična ulja će vam pomoći u borbi protiv mrava, jer njihovi jaki mirisi će poremetiti feromonske tragove koje su mravi ostavili po kući. Najbolje bi bilo da odaberete eterično ulje mente, eukaliptusa, cimeta ili citrusa. Dovoljno je da nekoliko kapi eteričnog ulja pomešate sa čašom vode, a zatim to sipate u bočicu sa raspršivačem.

Naprskajte sva mesta gde vam se pojavljuju mravi. Nemojte očekivati da će odjednom nestati svi mravi u kući, ali nakon nekoliko prskanja bićete zadivljeni rezultatima.

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti i da ćete na prirodan način uspeti da se oslobodite mrava jednom zauvek. Ukoliko i vi imate neki oproban recept za uništavanje mrava na prirodnoj bazi podelite ga sa nama. Takođe, mogli biste da podelite tekst, jer nikad ne znate ko će vam biti zahvalan zbog toga. Možda ćete baš vi pomoći nekome da se zauvek oslobodi mrava u kući.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here