Naslovna Škola Geografija Najveće ostrvo na svetu

Najveće ostrvo na svetu

2056
0

Ostrvom se smatra bilo koja zemljina površina koja je potpuno okružena vodom, osim ako ta površina nije dovoljno velika da predstavlja kontinent. Kada se izuzmu kontinenti, najveća zemljina površina koju potpuno okružuje voda je Grenland.

Grenland se graniči na jugu sa Atlantskim okeanom, na istoku sa Grenlandskim morem, na severu sa Severnim ledenim okeanom i Bafinovim zalivom na zapadu. Grenlandu je najbliži Island na istoku i Kanada na zapadu.

Hrabri istraživači Islanda i Danske naselili su Grenland još daleke 986. godine, a jedan od tih lјudi bio je  čuveni viking, Erik Crveni.

Grenland se i dalјe zaklinje na odanost Danskoj iako je kralјica Danske tehnički „zadužena“ oni imaju svog izabranog premijera.

Ostrvo je većim delom prilično neprivlačno za lјudsko stanovanje jer je osim uskog priobalnog pojasa uglavnom okovano ledom (81% ostrva je prekriveno snegom i ledom). Prosečna godišnja temperatura Grenlanda varira od -9 do 7 ° C.

Grenland je najveće ostrvo na svetu, ali istovremeno i najveća zavisna teritorija. Kada smo kod superlativa, na najvećem ostrvu na svetu se takođe nalazi i najveći nacionalni park na svetu.

Kako je Grenland dobio ime

Ime Grenland potiče od skandinavskih doselјenika, a u prevodu znači „zelena zemlјa”. Ako je verovati legendama, viking Erik Crveni bio je proteran sa Islanda zbog ubistva. Kada se sa svojom porodicom i robovima iskrcao na jugozapadni deo ostrva, nazvao ga je Grenland, ne bi li privukao još lјudi da se nasele. Možda vam zvuči nelogično nazvati ostrvo okovano ledom zelenom zemljom ali treba napomenuti da je južni deo ostrva zelen, bar preko leta. Zelen je zbog strujanja Golfske struje uz obalu tog dela ostrva. Sva naselјena mesta na Grenlandu nalaze se pored obale koja nije prekrivena ledom.

Priroda na Grenlandu

Prirodne lepote Grenlanda oduzimaju dah. Kao što lјudi Grenlanda često kažu, „Osećate se vrlo sitno“ u veličanstvenom okruženju koje uklјučuje lednike, fjordove, planine i neverovatnu faunu. Ledeni pokrivač, ponegde je debeo i do 3.800 metara

Poslednjih godina naučnici upozoravaju da se ogromna ledena kapa Grenlanda smanjuje. Mnogi to pripisuju klimatskim promenama koje su izazvali lјudi.

Klimatske promene znače manje leda i više prostora za ljude, a topljenjem leda postaju dostupne dragocene sirovine: poput nafte, retkih metala, prirodnog gasa itd.

Stanovništvo Grenlanda

Grenland je samoupravna autonomna teritorija koja je pod suverenitetom Danskog kralјevstva. Ima površinu od 2.166.086 kvadratnih kilometara, ali veoma mali broj stanovnika, svega 56.452. Glavni grad Nuk ima oko 18000 stanovnika! Grenland ima najnižu gustinu naseljenosti ako izuzmemo Antarktik. Bez obzira što je Grenland geografski i etnički bliži Severnoj Americi, politički i istorijski više je povezan sa Evropom. Populaciju Grenlanda čine 85% Inuita dok su preostali stanovnici uglavnom Danci.

U severozapadnom delu Grenlanda poznatom pod imenom Severni Grenland (Thule region), u regionu veličine Nemačke, živi svega 1.000 stanovnika.

Grenland danas ima nekoliko savremenih gradova sa aerodromima, prometnim prodavnicama, obrazovnim ustanovama, ugodnim kafićima i bioskopima. Ali takođe čuva svoje male gradove i tradicionalna naselјa, gde je još uvek glavni izvor prihoda lov na tulјane.

Na ostrvu ne postoje putevi ili željeznica koji bi spojila raštrkane gradove i sela. Da bi došli iz jednog grada u drugi, Grenlanđani putuju avionima, brodovima, helikopterima, motornim ili psećim sankama.

Većina stanovnika Grenlanda živi od ribolova, ribare ispod leda. Međutim, ribarska industrija nije u stanju da održi toliko radnih mesta kao nekada. Zato Grenlandska vlada istražuje načine kako da profitira od mineralnih resursa ostrva, koji uklјučuju zlato, prirodni gas, dijamante, olovo i cink.

Lov

Posebno važan deo kulture Grenlanđana predstavlja lov, to je ujedno i jedan od osnovnih načina preživlјavanja u ovom izolovanom i negostoljubivom delu sveta. Kao odeću i obuću lovci nose medveđe i irvasovo krzno. Međutim, poslednjih godina, a pod pritiskom organizacija za zaštitu prirode i životinja, Grenlandska vlada je morala ograničiti lov na većinu vrsta posebno na polarne medvede. Od januara 2006. kvota je maksimalno 150 polarnih medveda godišnje.

Turizam

Grenlanđani se bave i organizovanjem trka pasa sa saonicama tokom čitave godine a ove aktivnosti su zadnjih godina počele privlačiti i turiste. Broj turista preko noći porastao je za više od 50% od 2000. godine na ovamo. Turisti uživaju u pogledu na ledene bregove, grbave kitove, polarne medvede, mošusne volove, morževe, jelene i morske orlove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here